Για να απαλύνετε το σοκ των λογαριασμών κατανάλωσης τα σενάρια είναι δύο: Ή αντικαθιστάτε το παλιό σας σύστημα ορυκτού καυσίμου (πετρέλαιο, αέριο) με σύστημα νέας τεχνολογίας, ή στρέφεστε προς τις νέες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η επένδυση είναι ίσως μεγαλύτερη, αλλά μεγαλύτερη είναι και η οικονομία που υπόσχεται αυτή η δεύτερη λύση. Η συνενοχή των ορυκτών καυσίμων στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και η επικείμενη εξάντλησή τους μας ωθούν οπωσδήποτε προς τα εκεί. Ποιες μπορεί να είναι αυτές οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας; το ξύλο, η ηλιακή ενέργεια και οι θερμίδες που περιέχονται στον αέρα και στο νερό και που τις εκμεταλλεύονται οι αντλίες θερμότητας. Όσον αφορά στην ηλεκτρική ενέργεια, καθοριστική είναι η προέλευσή της: ηλιακή, αιολική κ.λπ.


Μεταξύ των πιο δημοφιλών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την κύρια κατοικία, στην πρώτη θέση βρίσκεται το ενεργειακό τζάκι, ακολουθούμενο από την ξυλόσομπα και την αντλία θερμότητας. Στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται, με ίδια ποσοστά, το συνδυαζόμενο ηλιακό σύστημα (θέρμανση/ζεστό νερό) και ο λέβητας ξύλου.


Ζεστό νερό από τον αέρα


Η παραγωγή ζεστού νερού στον ίδιο λέβητα με τη θέρμανση προϋποθέτει, ότι αυτή λειτουργεί όλο το χρόνο, ακόμα και το καλοκαίρι. Κάτι που σημαίνει σπατάλη. Έτσι εξηγείται και η επιτυχία των θερμοδυναμικών δοχείων, τα οποία είναι εξοπλισμένα με μια μίνι αντλία θερμότητας και ζεσταίνουν το νερό με τις θερμίδες του αέρα. Με μέσο συντελεστή απόδοσης 4 (1 kW ηλεκτρικό ρεύμα για την παραγωγή 4 kW θερμότητας) προσφέρει οικονομία 75% σε σχέση με τον συμβατικό ηλεκτρικό θερμοσίφωνα. Υπό δυο όρους όμως: η συσκευή πρέπει να είναι τοποθετημένη στο εσωτερικό του σπιτιού σε δωμάτιο τουλάχιστον 6 m2 και για τον κρύο αέρα που εξάγεται από το σύστημα πρέπει να εγκατασταθεί κανάλι εξαερισμού προς τα έξω.


Αλλαγή ναι, αλλά και τι κόστος;


Ενώ οι περισσότεροι θεωρούν το ενεργειακό τους κόστος αυξημένο και θα προτιμούσαν τις ανανεώσιμες πηγές, φαίνεται ότι δεν είναι έτοιμοι ακόμα να προβούν σε μια τέτοια ριζική ανανέωση. Παίζει κάποιο ρόλο και η περιοχή στην οποία βρίσκεται το σπίτι και ο προσανατολισμός του. Πάνω από όλα, όμως, η δαπάνη για τη νέα εγκατάσταση είναι που φρενάρει ένα τέτοιο φιλόδοξο σχέδιο.


Η «καλή» θερμοκρασία


Η αίσθηση ζεστού και κρύου είναι σαφώς υποκειμενική. Υπάρχει όμως μια «κανονική» θερμοκρασία καταγραμμένη στο Κώδικα Κατασκευών και Κατοίκησης (άρθρα R. 131-19 έως R. 131-24) που είναι 19°C. Θεωρείται η κατάλληλη θερμοκρασία για να αισθάνεται κανείς ευχάριστα και χρησιμεύει ως βάση για τον σχεδιασμό δυνατοτήτων εξοικονόμησης ενέργειας. Κάθε βαθμός πάνω από 19°C αυξάνει την κατανάλωση ενέργειας κατά 7%, ένα ποσοστό καθόλου ευκαταφρόνητο. Αν το σπίτι δεν χρησιμοποιείται για 24 έως 48 ώρες, αυτή η κανονική θερμοκρασία μπορεί να μειωθεί στους 16°C και σε περίπτωση μη κατοίκησης για πάνω από 48 ώρες, στους 8°C.


Αντικατάσταση λέβητα: πώς και πόσο


  • Αν ο λέβητάς σας λειτουργεί ακόμα σωστά, αλλά δεν παρέχει δυνατότητες ρύθμισης ή προγραμματισμού, επενδύστε σε βελτιώσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Ο συνδυασμός με θερμοστατικές κεφαλές στα σώματα και θερμοστάτη χώρου για τη διαχείριση των αναγκών όλου του σπιτιού, θα περιορίσει την συχνότητα των κύκλων ενεργοποίησης – απενεργοποίησης και τη σπατάλη ενέργειας (τουλάχιστον 10% οικονομία) οπότε και η επένδυση θα αποσβεστεί γρήγορα. Η εγκατάσταση εξοπλισμού ρύθμισης π.χ. σε περίπου 2 χρόνια.
  • Ο λέβητάς σας είναι πάνω από 15 ετών και παρουσιάζει τα πρώτα σημάδια αδυναμίας; Αν η απόδοσή του πέφτει κάτω από 75% είναι ώρα να τον αλλάξετε. Σήμερα κρίνεται σίγουρα υπερβολικά μεγάλος για τις ανάγκες ενός σωστά μονωμένου σπιτιού. Μικρότερα καινούρια μοντέλα προσφέρουν πολύ μεγαλύτερη απόδοση. Η διαδικασία είναι δαπανηρή, αλλά θα αποσβεστεί σύμφωνα με στοιχεία της Info Energie σε 7 έως το πολύ 10 χρόνια.
  • Επιλέξτε οπωσδήποτε λέβητα συμπύκνωσης. Ο τρόπος λειτουργίας του είναι απλός: πριν βγουν από την καμινάδα τα ακόμα πολύ ζεστά (180°C) καυσαέρια, περνάνε από έναν εναλλάκτη-συμπυκνωτή ο οποίος παίρνει θερμίδες από τα συμπυκνώματα και θερμαίνει το νερό επιστροφής στο κύκλωμα. Η απόδοση αυξάνεται ξεπερνώντας σε κάποιες περιπτώσεις και το 100%.
  • Η κατάλληλη ισχύς εξαρτάται από τις ανάγκες θέρμανσης του σπιτιού (χώροι, επιθυμητή θερμοκρασία), από το αν θα παράγεται και ζεστό νερό χρήσης, και από το είδος του καυσίμου (πετρέλαιο ή αέριο). Για μια πρώτη εκτίμηση της απαιτούμενης ισχύος κάντε τους ακόλουθους υπολογισμούς. Υπολογίστε πρώτα τον όγκο που θα θερμανθεί: αντιστοιχεί στο εμβαδόν (σε m2), πολλαπλασιαζόμενο με το μέσο ύψος. Για παράδειγμα: 100 m2 x 2,5 m = 250 m3. Κατόπιν πολλαπλασιάστε τα κυβικά επί 35 αν το σπίτι σας είναι καλά μονωμένο, επί 45 αν η μόνωση είναι μέτρια και επί 55 αν δεν υπάρχει μόνωση. Στο παράδειγμά μας και με την προϋπόθεση ότι υπάρχει καλή μόνωση, το αποτέλεσμα είναι 8 750 W (250 x 35), δηλαδή 8,75 kW. Αν ο λέβητας πρέπει να παράγει και ζεστό νερό χρήσης, μια ισχύς 18 kW είναι επαρκής. Πρόκειται βέβαια μόνο για μια πρώτη εκτίμηση. Ο τεχνικός θέρμανσης θα κάνει τον ακριβή υπολογισμό παίρνοντας υπόψη και άλλα κριτήρια.
  • Το κόστος κυμαίνεται μεταξύ 3.000 και 6.000 € συν τα έξοδα τοποθέτησης. Προσοχή, για την εγκατάσταση λέβητα συμπύκνωσης απαιτείται και εκσυγχρονισμός του καναλιού εξαερισμού. Πρέπει να έχει ανοξείδωτη επίστρωση, κάτι που αυξάνει το κόστος του λέβητα ίσως και κατά 1.000 €. Τα πιο πρόσφατα πάντως μοντέλα προσφέρουν μείωση λογαριασμού ενέργειας της τάξης του 20% έως 35%.