Τα κλιματιστικά, όπως έχουμε ξαναπεί δεν θεωρούνται πλέον είδος πολυτελείας, αλλά αποτελούν μία από τις βασικές ανάγκες κάθε νοικοκυριού. Η αγορά ενός κλιματιστικού είναι και αυτή μια επένδυση, και όπως κάθε επένδυση, πρέπει να την προστατέψουμε για να εισπράξουμε το μέγιστο από αυτή.

Η χρήση του κλιματιστικού γίνεται λοιπόν ολοένα και πιο απαραίτητη, τόσο εντός του σπιτιού μας όσο και σε επαγγελματικούς χώρους και καταστήματα.

Γι’ αυτό γίνεται επιτακτική η ανάγκη για την σωστή του χρήση και την αποφυγή των λαθών που κακά τα ψέματα, ακόμη και οι πιο ενημερωμένοι από εμάς κάνουμε.

Παρακάτω θα παραθέσουμε τους κανόνες σωστής χρήσης του κλιματιστικού, ώστε να μπορέσουμε και να βελτιώσουμε τις συνθήκες του κλιματιζόμενου χώρου, αλλά και να μειώσουμε την κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας και κατά συνέπεια το κόστος λειτουργίας του κλιματιστικού, ενώ ταυτόχρονα να περιορίσουμε και τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να επιφέρει η κατάχρηση του κλιματιστικού στην υγεία μας.

Κανόνας πρώτος και βασικότερος είναι η σωστή και λογική χρήση του κλιματιστικού. Προσπαθούμε όσο τον δυνατόν περισσότερο να αποφύγουμε την αλόγιστη και συνεχή χρήση της συσκευής και να περιορίζουμε τη χρήση της όταν μπορούμε να καταφύγουμε σε κάποια άλλη εναλλακτική μέθοδο.

Δεν χρειάζεται να έχουμε σε λειτουργία το κλιματιστικό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ειδικά το καλοκαίρι, που ίσως παρουσιάζεται και η μεγαλύτερη ανάγκη για χρήση του κλιματιστικού, καλό θα ήταν τόσο από θέμα οικονομίας όσο και άνεσης, να καταφεύγουμε και σε φυσικούς τρόπους δροσισμού.

Έτσι, κατεβάζουμε περσίδες και στόρια, κλείνουμε κουρτίνες και κατεβάζουμε την τέντα (εφόσον υπάρχει) τις μεσημβρινές ώρες που η ακτινοβολία του ήλιου είναι αρκετά έντονη.

Πολύ καλή πρόταση αποτελεί η συνδυαστική χρήση του κλιματιστικού με έναν ανεμιστήρα, κατά προτίμηση ανεμιστήρα οροφής, ο οποίος υποβοηθά σε μεγάλο βαθμό την ψύξη του δωματίου μας.

Σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες λειτουργίας των κλιματιστικών, η σωστή ρύθμιση της θερμοκρασίας πρέπει να είναι στους 21 βαθμούς κελσίου το χειμώνα και στους 25 βαθμούς το καλοκαίρι.

Δεν χρειάζεται να ρυθμίζουμε το κλιματιστικό σε ακραίες θερμοκρασίες καθότι το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να καταναλώσουμε περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια χωρίς να θερμάνουμε ή να ψύξουμε τον χώρο μας ταχύτερα.

Σαν γενικό κανόνα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η θερμοκρασία που θα ρυθμίσουμε στο τηλεχειριστήριο του κλιματιστικού μας δεν πρέπει να έχει απόκλιση περισσότερο από 7-8 βαθμούς σε σύγκριση με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος, για να μην υποβάλλουμε τον οργανισμό μας σε θερμικά σοκ όταν εισερχόμαστε ή όταν εγκαταλείπουμε τον κλιματιζόμενο χώρο.

Πέραν της χρήσης, πολύ σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει πολύ τόσο την άνεση που μας παρέχει το κλιματιστικό μας όσο και την κατανάλωση του και την μακροζωία του, είναι η επιλογή της σωστής θέσης που πρέπει να τοποθετηθεί τόσο η εσωτερική μονάδα του κλιματιστικού, όσο και η εξωτερική.

Η εσωτερική μονάδα πρέπει να τοποθετηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε ο αέρας που εξέρχεται από το κλιματιστικό να μην πέφτει κατευθείαν πάνω μας.

Επιπρόσθετα, καλό είναι να αποφεύγεται η τοποθέτηση της εσωτερικής μονάδας ακριβώς πάνω από ηλεκτρικές συσκευές που παράγουν έντονη θερμότητα, όπως η ηλεκτρική κουζίνα.

Η εξωτερική μονάδα πρέπει να τοποθετείται σε έναν καλά αεριζόμενο εξωτερικό χώρο, προστατευμένη τόσο από την ηλιακή ακτινοβολία όσο και από τις έντονες καιρικές συνθήκες (έντονοι άνεμοι, βροχές, χαλάζι, χιονόπτωση).

Καλό θα ήταν να επίσης να απομακρύνουμε αντικείμενα και εμπόδια σε μια ακτίνα περίπου 35 εκατοστών, ώστε να υπάρχει καλύτερη κυκλοφορία του αέρα.

Τέλος, η απόσταση μεταξύ εσωτερικής και εξωτερικής συσκευής πρέπει να είναι όσο τον δυνατότερο μικρότερη ώστε να επιτύχουμε την μέγιστη απόδοση του κλιματιστικού μας.